“Kalkabab, a simple yet incredibly flavorful dish from Guilan, is a testament to the region’s fresh, local ingredients.
Ingredients: 4 large eggplants, 75 g grinded walnuts, 5 minced garlic cloves, half a cup sour pomegranate juice, verjuice or pomegranate seed (to garnish), 200g mint and Khalvash and 1 tablespoon finely chopped fresh or dried Chouchagh, salt and pepper
Chop the middle of the eggplant and char whole eggplants, do this on a naked flame – either on a bbq or directly on top of the flame of a gas stove. Turn them every now and again. Then put them in cold water and peel off the burnt skin and remove any seeds. Then mash the eggplants with a masher. Cut your vegetables into small chunks and mix with garlic, eggplant, and walnut, pomegranate juice, salt and pepper. Some of the vegetables of this food are specific to the northern region and cannot be found anywhere.
طرز تهیه کال کباب
«کل کباب، به عنوان یک غذای ساده و در عین حال فوقالعاده خوشطعم گیلانی، تاییدی بر مواد تازه و محلی این منطقه است.
مواد لازم برای کال کباب
بادمجان بزرگ :۴ عدد
گردوی ساییده شده :۷۵ گرم
۵ حبه سیر خرد شده
نصف پیمانه آب انار ترش، آب انار یا دانه انار (برای تزئین)
۲۰۰ گرم نعنا و خلواش
و ۱ قاشق غذاخوری چوچاق تازه یا خشک خرد شده
نمک و فلفل هم به میزان لازم
وسط بادمجان را چاک دهید و بر روی آتش زغال و یا فر یا مستقیم روی شعله اجاق گاز کباب کنید. هرازگاهی بادمجان ها را بچرخانید تا نسوزند. بعد آنها را در آب سرد قرار دهید و پوست سوخته بادمجان ها را بکنید و دانه ها را جدا کنید. سپس بادمجان ها را با گوشت کوب له کنید. سبزیجات را هم خرد کنید و با سیر، بادمجان و مغز گردو، آب انار و نمک و فلفل مخلوط کنید. بعضی از سبزهای این غذا خاص منطقه شمال است و در هر جایی یافت نمی شود.
https://baranpress.ir/?p=12354