“If you’re looking to experience the real taste of Guilan, Morghe Torsh is a must-try. This sour chicken stew isn’t just a meal; it’s a journey for the palate.
First, put a frying pan over low heat and add 2-3 tablespoons of vegetable oil, then add the chicken with a little water and sauté them until it turns golden brown.
Next, add chopped vegetables (basil, coriander, parsley, and mint) to the pot and sauté them. We should add a little chicken broth again if the amount of veggies is too much for the stew.
Note that spinach is not available in some seasons, substitute it with beets, but due to their sweet flavor, use them sparingly. Spinach doesn’t need to be used with such caution as, in this recipe, the more spinach used, the more glaze it produces.
The next step is to add the yellow split peas as you want. It is not necessary to cook the ingredients separately and then combine them if you have not enough time to prepare this dish. You can add the yellow split peas to the chicken in boiling water to cook. If you want the yellow split peas to cook faster, they need to be soaked in water overnight.
The next step is to add verjuice to Guilan province’s sour chicken stew. If you do not have verjuice, you can also use lemon juice or sour orange juice, but the taste that verjuice gives to this food is better than lemon juice and sour orange juice. Cook on medium-low heat until the majority of the water has evaporated. Let it boil until the chicken gets the taste from the flavor of the ingredients on low heat.
when the taste of vegetables and other ingredients is mixed with chicken you can add eggs. Mix until Yolk and Albumen are combined.
طرز تهیه مرغ ترش شمالی
«اگر به دنبال تجربه طعم واقعی غذاهای گیلان هستید، مرغ ترش را باید امتحان کنید. این خورشت فقط یک غذا نیست، سفری است به طعم و مزه گیلان.
ابتدا ماهیتابه ای را روی حرارت ملایم قرار دهید و ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری روغن نباتی اضافه کنید سپس مرغ را با کمی آب اضافه کنید و آنها را تفت دهید تا طلایی شوند.
افزودن سبزی
سپس سبزیجات خرد شده (ریحان، گشنیز، جعفری و نعنا) را به قابلمه اضافه کرده و تفت دهید. اگر مقدار سبزی ها برای خورش زیاد بود باید دوباره کمی آب مرغ اضافه کنیم.
دقت داشته باشید که در برخی از فصلهای سال اسفناج موجود نیست، پس به جای آن میتوانید از چغندر استفاده کنید اما به دلیل طعم شیرینی که چغندر دارد، لازم است تا به میزان کمتری از آن استفاده کنید اما در اسفناج نیازی به چنین احتیاطی نیست زیرا در این غذا هرچه میزان اسفناج بیشتر باشد لعاب بیشتری میدهد.
افزودن لپه
مرحله بعدی این است که لپه را به میزان دلخواه اضافه کنید. اگر زمان کافی برای تهیه این غذا ندارید لازم نیست مواد را جداگانه بپزید و سپس با هم ترکیب کنید. می توانید لپه را در آب جوش به مرغ اضافه کنید تا بپزد. اگر می خواهید لپه زودتر بپزد، باید از شب گذشته در آب خیسانده شود.
افزودن آبغوره
مرحله بعدی اضافه کردن آبغوره به خورش مرغ ترش استان گیلان است. اگر آبغوره ندارید می توانید از آبلیمو یا آب نارنج هم استفاده کنید اما مزه ای که آبغوره به این غذا می دهد بهتر از آبلیمو و آب نارنج است. بعد باید شعله را کم کنید تا آب اضافی خورش از بین رفته و خورش جا بیفتد.
افزودن تخم مرغ
زمانی که طعم سبزی و مواد دیگر به خورد مرغ رفت، میتوانید تخم مرغ ها را اضافه کنید. هم بزنید تا زرده و سفیده با هم ترکیب شوند.
https://baranpress.ir/?p=12351