Today, we’re going to take a culinary journey to Gilan Province, Iran.
In 2015, Rasht, the capital city of Gilan, earned a special distinction – it was named a UNESCO Creative City of Gastronomy!
That means Rasht joined a global network of cities known for their incredible food cultures.
Think Phuket in Thailand, Gaziantep in Turkey, and Florianopolis in Brazil – all culinary powerhouses and here in Gilan, we have some truly unique dishes to explore.
Baran Press is going to start with a classic: Baghla Ghatogh. It’s a rich, flavorful stew, and we’ll be diving into all its delicious secrets soon!”
امروز قصد داریم یک سفر آشپزی به استان گیلان داشته باشیم.
رشت، مرکز استان گیلان، در سال ۲۰۱۵، موقعیت ویژه ای را به خود اختصاص داد و به عنوان شهر خلاق خوراک یونسکو معرفی شد.
این بدان معناست که رشت به شبکه شهرهای خلاق خوراک در جهان، شهرهایی با فرهنگ غذایی باورنکردنی، پیوست.
شهرهایی مثل پوکت تایلند، غازیانتپ ترکیه و فلوریانوپلیس برزیل را در نظر بگیرید که جملگی نیروگاههای آشپزی هستند و اینجا در گیلان، ما غذاهای واقعاً بی نظیری برای ارایه داریم.
باران پرس قرار است با یک اثر کلاسیک شروع کند: باقلا قاتق. این یک خورش غنی و خوش طعم است و ما به زودی تمام اسرار خوشمزه آن را بررسی خواهیم کرد!
How to Make Baghali Ghatogh
Peel the beans, put some oil or butter in a dish like Gamaj, and cook some beans.
Next, combine crushed garlic (fresh garlic chives can also be used), turmeric, salt, and fresh or dried dill. Add the water and cook until the beans are halfway done (this kind of bean gets smashed easily).
Then, cook the ingredients thoroughly. Add the eggs after the water boils. Make sure these eggs are cooked through. Add pepper to taste at the end.
Additionally,
You may purchase dried beans from supermarkets.
There are two kinds of beans: Cannellini Beans are cooked quickly and become crushed if they are overcooked, while local beans keep their shape after cooking.
Don’t mixt the eggs with the meal.
An excessive amount of dill imparts a bitter taste to the cuisine.
It is not necessary to soak fresh local beans; however, it is required to soak dried beans.
To make peeling the beans easier, good soak them overnight.
Do not use Fava Beans because these beans are used to make Baghali Vabij.
Salted fish, cucumber, yogurt, Salt pickles vegetables, and processed olives called Zeytoon Parvardeh are served with this dish.
Don’t add eggs to food if you don’t like to use them.
طرز تهیه باقلا قاتق
- ابتدا پوست باقلاها را جدا كرده و در ظرف مناسب یا گمج مقداری روغن یا كره میریزیم و كمی باقلا را در آن تفت میدهیم
- سپس شوید تازه یا شوید خشك، سیر كوبیده (میتوانیم از برگ سیر تازه هم استفاده کرد)، زردچوبه و نمك را اضافه كرده و مخلوط میكنیم بعد از اینكه مواد به خوبی تفت خورد، آب اضافه کرده و همانطور روی حرارت باقی میگذاریم تا باقلا نیم پز شود (این نوع از باقلا زود له میشود).
- پس از جوش آمدن آب، تخممرغ را اضافه میكنیم. این تخممرغها باید خوب پخته شود. در آخر با فلفل غذا را خوشطعم میكنیم.
سایر نکات:
پاچ باقلای خشك را از سوپرمارکت ها میتوان خرید
پاچ باقلا دو نوع است: پاچ باقلای محلی كه پس از پخته شدن شكل خود را حفظ میكند و پاچ باقلای كشاورزی كه زودپز بوده و اگر زیاد پخته شود له میشود
تخم مرغ را نباید داخل غذا هم بزنید
شوید اگر خیلی زیاد باشد موجب تلخی غذا میشود
اگر از باقلای تازه محلی استفاده میکنید، نیاز به خیس خوردن ندارد، ولی نوع خشك آن احتیاج به خیس خوردن دارد
حتما باقلا را از شب قبل خیس كنید تا پوست آن راحت جدا شود
از باقلای مازندرانی استفاده نکنید؛ زیرا این باقلا در تهیهی باقلا وابیج به کار میرود
این غذا با ماهی شور، زیتون پرورده، سیرترشی، ماست و خیار سرو میشود
اگر به هر دلیلی امکان استفاده از تخممرغ را ندارید، میتوانید آن را به غذا اضافه نکنید.
https://baranpress.ir/?p=12268